Rodos (angl. Rhodes alebo gr. Rhodos) je štvrtým najväčším ostrovom Grécka. Nachádza sa v Egejskom mori a patrí k súostroviu Dodekanézy (Dodekanesos).
Rodos má 32 pláží ocenených modrou vlajkou. Nepochybne sú to napr. pláž Lindos, Anthony Quinn, Ladiko, Kallithea, Tsambika, Prassonissi, Faliraki, Pefki, Lalyssos a Vlicha.
V starom prístave Mandraki bol v antických časoch postavený jeden zo siedmich divov sveta – Ródsky kolos.
V hlavnom meste Rodos sa nachádza palác veľmajstra rádu johanitov zo 14. storočia
Rodos obmývajú vody Egejského aj Stredozemného mora
Rodos je často označovaný aj ako najslnečnejší spomedzi gréckych ostrovov. Ročne je tu asi 300 slnečných dní.
KUCHYŇA A STRAVOVANIE
Grécka kuchyňa je u nás pomerne dobre známa a rozhodne patrí medzi najobľúbenejšie a najchutnejšie kuchyne Európy. Využíva veľké množstvo olivového oleja, byliniek (oregano si zamilujete) aj citrón bez ktorého by mnohým jedlám chýbala typická esencia. Gréci milujú mäso, najmä bravčové a jahňacie, no doprajú si aj ryby, dary mora a ani vegetariáni nebudú v krajine sklamaní.
V gréckej taverne určite začnite s Mezze, teda s rôznymi predjedlami, pri ktorých sa fantázii medze nekladú. Medzi tie najtradičnejšie patria Keftedes, guľôčky z mletého mäsa, Saganaki, grécka odpoveď na vyprážaný syr, Tzatziki s lahodnou chuťou cesnaku, plnené vínne listy, alebo cukinové guľôčky Kolokifthokeftedes. Ak sa zasýtite, prejdite na hlavné jedlá. Tu vás nadchne tradičná Mousaka, kúsky baklažánov s mletým mäsom, ktoré sa zapečú a zaleje sa bešamelovou omáčkou. Je len málo tradičnejších jedál ako práve Mousaka. Veľmi podobným jedlom je Pastitsio, ktoré však obsahuje aj cestoviny a na prvý pohľad môže pripomínať talianske Lasagne. Milovníci mäsa si prídu na svoje pri Soutzoukakia, mäsových guľôčkach, ktoré majú korene v tureckom Izmire a sú nasiaknuté orientálnym korením a ponorené v rajčinovej omáčke. Skvelým jedlom je aj Gemista, plnené rajčiny, alebo papriky zmesou ryže, mäsa, korenín a byliniek.
Najznámejším gréckym jedlom je azda Gyros. Ten pripomína jedlo, ktoré my u nás voláme kebab a teda narežú vám tenké plátky mäsa (môže byť bravčové čo ho odlišuje od kebabu) a tie vám dajú do pita chleba, alebo na tanier. Souvlaki predstavuje chrbtovú kosť gréckej kuchyne, pretože patrí k najobľúbenejšiemu streetfoodu. Kúsky mäsa sa napichnú na ihlu, grilujú sa na drevenom uhlí a keď vám ich prinesú, pokvapkajú ich citrónom, štipkou soli a nechýbajú ani bylinky. Souvlaki si viete vychutnať aj v pita chlebe a s tzatziki chutia dokonale. Ak milujete baklažány, budete miestnu kuchyňu zbožňovať. Ochutnajte Imam Mpalti, dusený baklažán naplnený mletým mäsom a olivovým olejom a budete v siedmom nebi. Nezabudnite ani na tradičný Grécky šalát, ktorý sa volá Choriatiki. Nájdete v ňom rajčiny, cibuľu, uhorky, olivy a kus feta syru či bylinky. Šalát je tak dobrý, že ho budete chcieť ochutnávať každý deň! Grécka kuchyňa je plná sladkostí a tak si doprajte lokálnu Baklavu s medom a orieškami, Kantaifoi, alebo Galaktoboureko či skvelú Bougatsu z lístkového cesta naplnenú tvarohom.
Národným nápojom Grécka je víno, ktoré tu už poznajú od staroveku. Každý región je hrdý na to svoje víno a ak ste vinári, môžete ho ochutnávať na mnohých miestach, aby ste si ich vedeli porovnať. Skúste víno Assyrtiko (pôvodom zo Santorini), alebo Moschofilero z Peloponézu. Obľúbeným nápojom je Frappé, bez ktorého by Grécko stratilo svoju dušu. Radi ochutnávate lokálny alkohol? Určite siahnite po legendárnom nápoji zvanom Ouzo. Chutiť vám bude aj Tsipouro vypálené z hrozna, Rakomelo s príchuťou medu, alebo slávna Metaxa.